Ανακοίνωση Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. με αριθμ.πρωτ.191/26-10-2023 - Συνέδριο για την ενίσχυση της προστασίας των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Βρυξέλλες-Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-25 Οκτωβρίου 2023

sima_sesse                       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

       Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2023

       Αριθμ. Πρωτ. 191

                                        ΠΡΟΣ

                                        Όλους τους Συμβολαιογράφους

                                                                                         της Χώρας

 

Ταχ.Δ/νση    : Γ. Γενναδίου 4 - Τ.Κ.106 78-Αθήνα

Τηλέφωνα    : 210 330 7450,-60,-70,-80,-90

FAX               : 210 384 8335

E-mail           : notaries@notariat.gr

Πληροφορίες : Ευτυχία Καραστάθη

 

ΘΕΜΑ: Συνέδριο για την ενίσχυση της προστασίας των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Βρυξέλλες-Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-25 Οκτωβρίου 2023

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

πραγματοποιήθηκε χθες, ημέρα Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2023, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνέδριο με τίτλο «Ενίσχυση της προστασίας των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», το οποίο συνδιοργανώθηκε από τον Eυρωβουλευτή  κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, με ενέργειες της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας, και το Συμβούλιο Συμβολαιογραφιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CNUE).

Ομιλητές στο συνέδριο ήταν οι κ.κ. Didier Reynders, Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Στέλιος Κυμπουρόπουλος,  μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Peter Stelmaszczyk, Πρόεδρος του CNUE, Ευτυχία Καραστάθη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CNUE, Marie Vautravers, Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου για αστικές και εμπορικές υποθέσεις, David Vilas, Ισπανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, Alejandro Moledo, αναπληρωτής Διευθυντής, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία-Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Almudena Castro-Girona, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Ένωσης Συμβολαιογραφίας (UINL).

Το ως άνω συνέδριο διεξήχθη υπό το πρίσμα της δέσμης νομοθετικών μέτρων  και ειδικότερα την Πρόταση Κανονισμού  για την προστασία των ενηλίκων που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Μαΐου 2023, σε συνδυασμό με τη Σύμβαση της Χάγης  για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, η οποία (δέσμη) έχει ως στόχο την ενίσχυση της προστασίας τους σε διασυνοριακό πλαίσιο.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναλύθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, αξιολογήθηκαν τα νομοθετικά μέτρα της Επιτροπής, η βελτίωση τους,  η συνεισφορά των Ευρωπαίων Συμβολαιογράφων στη διαδικασία προστασίας των ευάλωτων ενηλίκων και οι προκλήσεις του μέλλοντος.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ρούσκας