Αρ.Πρωτ.:662/19-7-2006. Θέμα:«Σύμβαση Χάγης»

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ         Θεσσαλονίκη 19.7.2006
ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                    Αρ.πρωτ.662

Προς:
Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου
Εφετείου Θεσσαλονίκης

Θέμα: Σύμβαση Χάγης.

Κρίναμε αναγκαίο να αναφερθούμε στις διατάξεις της σύμβασης της Χάγης, που αφορούν την κατάργηση της υποχρέωσης της διπλωματικής ή προξενικής επικύρωσης των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα ή των ελληνικών δημοσίων εγγράφων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην αλλοδαπή, λόγω των πολλών ερωτημάτων που δέχεται ο Σύλλογός μας επ’ αυτού του θέματος από συναδέλφους, κυρίως από τους νεώτερους. Μια επανάληψη λοιπόν για τους παλιότερους, κάποιες απαντήσεις για τους νεώτερους έρχεται να καλύψει αυτό το έγγραφο του Συλλόγου μας.
-------------------------------------------------------
Στις 5 Οκτωβρίου 1961 υπογράφηκε στη Χάγη η Σύμβαση που καταργεί την υποχρέωση της διπλωματικής ή προξενικής επικύρωσης των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων μεταξύ των Κρατών που υπέγραψαν, επικύρωσαν ή προσχώρησαν (ή προσχωρούν) στη Σύμβαση αυτή (καλούμενα συμβαλλόμενα Κράτη).
Η προσχώρηση στη σύμβαση της Χάγης δεν ισχύει παρά μόνο στις σχέσεις μεταξύ του Κράτους που προσχώρησε και των συμβαλλόμενων Κρατών που δεν θα έχουν προβάλει αντίρρηση κατά της προσχωρήσεως
Το Ελληνικό Κράτος κύρωσε την από 5-10-1961 Σύμβαση της Χάγης με τον Ν.1497/21-11-1984 (ΦΕΚ 188/27-11-84 τ.Α’) «Κύρωση σύμβασης που καταργεί την υποχρέωση επικύρωσης των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων».
Η Σύμβαση αυτή εφαρμόζεται στα δημόσια έγγραφα που έχουν συνταχθεί στο έδαφος ενός συμβαλλόμενου Κράτους και πρέπει να προσαχθούν στο έδαφος άλλου συμβαλλόμενου Κράτους, όπως αυτά αναλυτικά αναφέρονται στο άρθρο 1 του άνω νόμου (ο οποίος σας αποστέλλετε), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Από της ισχύος του νόμου αυτού (27-11-1984) η μόνη διατύπωση που απαιτείται είναι η επίθεση της επισημείωσης (APOSTILLE) επί του αυτού εγγράφου ή σε πρόθεμα, για να βεβαιωθεί η γνησιότητα της υπογραφής, η ιδιότητα με την οποία ενήργησε ο υπογράφων το έγγραφο, και ενδεχομένως, η ταυτότητα της σφραγίδας ή του επισήματος που φέρει το έγγραφο και πρέπει να είναι σύμφωνη με το υπόδειγμα που είναι προσαρτημένο στη σύμβαση. Η υπογραφή, η σφραγίδα ή το επίσημα πάνω στην επισημείωση απαλλάσσονται από κάθε πιστοποίηση.
Οι αρχές στις οποίες παρέχεται η αρμοδιότητα να χορηγούν την επισημείωση ορίζονται από τα συμβαλλόμενα Κράτη.
Από την Ελλάδα ως αρχές για τη χορήγηση της επισημείωσης για τα διοικητικά έγγραφα που εκδίδονται από τις δημόσιες πολιτικές υπηρεσίες που έχουν την έδρα τους στην περιφέρεια του Νομού ή της Νομαρχίας ή από τα εποπτευόμενα από το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα έγγραφα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού έχουν ορισθεί:
α) O Nομάρχης για όλα τα έγγραφα των Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
β) Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας για τα έγγραφα των δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών του Νομού ή της Νομαρχίας, που δεν περιέρχονται στην αρμοδιότητας της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, καθώς και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και των ληξιαρχείων και
γ) Το Πρωτοδικείο της περιφέρειας στην οποία εδρεύει η αρχή που έχει εκδώσει το έγγραφο (για τα δικαστικής φύσεως έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα συμβολαιογραφικά).
Οι χώρες που έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης είναι αυτές που αναφέρονται στο υπ’ αριθμόν 19887/4-5-2006 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που συνοδεύουν την παρούσα.
Επισημαίνουμε ότι δεν απαιτείται η επικύρωση ή η επίθεση της επισημειώσεως (APOSTILLΕ) για τα δημόσια έγγραφα από και προς την Ελλάδα των χωρών μετά των οποίων η Ελλάδα έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες καταργήσεως της επικυρώσεως.
Είναι ευνόητο ότι στις λοιπές χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης για τα δημόσια έγγραφα από και προς την Ελλάδα απαιτείται διπλωματική ή προξενική επικύρωση.
Η τυπική διαδικασία για την επίθεση της επισημείωσης σε ελληνικό συμβολαιογραφικό έγγραφο, που θα χρησιμοποιηθεί –κατά τα ανωτέρω- σε άλλο συμβαλλόμενο Κράτος είναι η ακόλουθη:
α) Προσκομίζεται επικυρωμένο αντίγραφο του συμβολαιογραφικού εγγράφου στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας, ο οποίος βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής του συμβολαιογράφου (καλό είναι να έχουμε το δελτίο ταυτότητας μαζί μας και το αντίγραφο να υπογραφεί παρουσία του Εισαγγελέα),
β) Στο τμήμα διαθηκών του Πρωτοδικείου (2ος όροφος για το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης) τηρείται το βιβλίο ή ευρετήριο των επισημειώσεων της σύμβασης της Χάγης, το οποίο –μετά τη θεώρηση της υπογραφής μας από τον Εισαγγελέα- θα επισκεφθούμε για να τεθεί επί του αντιγράφου μας η σχετική σφραγίδα της ΕΠΙΣΗΜΕΙΩΣΗΣ ή άλλως APOSTILLE και
γ) Τέλος, κάποιος από τους ανακριτές (1ος όροφος για το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης) θα υπογράψει την άνω επισημείωση.

Συνημμένα έγγραφα:
α) N. 1497/21-11-1984
β) Υπ΄ αριθμ.πρωτ.19887/4-5-2006 έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. και κατάσταση Κρατών που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης (προσοχή δεν ισχύει για την Αλβανία, διότι η Ελλάδα δεν έχει αποδεχθεί την προσχώρησή της).

           Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
       Η Πρόεδρος                         Η Γεν. Γραμματέας
Ιωάννα Χρουσαλά-Μπιλίση      Πολυξένη Παρατήρα

 

(Ο Ν.1497/1984 βρίσκεται στη μορφή .pdf)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                       Αθήνα, 4 Μαΐου 2006
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ                                   Αρ.Πρωτ.:19887
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ
ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ταχ.Δ/νση : Ευαγγελίστριας 2                         ΠΡΟΣ:
101 83 ΑΘΗΝΑ                                               Το Υπουργείο Οικονομίας
Πληροφορίες : Γ. Αγγελάκης                         και Οικονομικών
Ν. Αλεξόπουλος                                              Γενική Διεύθυνση
Τηλέφωνο : 210-3245254                            Διοικητικής Υποστήριξης
                                                                         Διεύθυνση Οργάνωσης
                                                                        Τμήμα Δ
                                                                        Λεωχάρους 2
                                                                       Τ.Κ. 10184 ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ: Βεβαίωση γνησίου της υπογραφής επί εξουσιοδότησης.
ΣΧΕΤ: α. Το με αριθμ.πρωτ.1020376/154/0006Δ/24-2-2006 έγγραφό
σας.
β. Το με αριθμ.πρωτ.ΔΙΣΚΠΟ/Φ15-4301/12-4-2006 έγγραφο
της Διεύθυνσης Σχέσεων Κράτους-Πολίτη της Γενικής
Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής
Διακυβέρνησης.

Σε συνέχεια του ανωτέρω β σχετικού εγγράφου σας στέλνουμε συνημμένα κατάσταση των Κρατών που έχουν προσχωρήσει μέχρι σήμερα στη Σύμβαση της Χάγης και σας πληροφορούμε σχετικά με την εφαρμογή της εν λόγω Σύμβασης τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 της Σύμβασης της Χάγης, που κυρώθηκε από τη χώρα μας με το Ν.1497/84, η εν λόγω Σύμβαση εφαρμόζεται σε δημόσια έγγραφα που έχουν συνταχθεί στο έδαφος ενός συμβαλλόμενου Κράτους και πρέπει να προσαχθούν στο έδαφος άλλου συμβαλλόμενου Κράτους.
Ως δημόσια έγγραφα σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω άρθρου θεωρούνται μεταξύ των άλλων και οι επικυρώσεις: (βεβαιώσεις, θεωρήσεις) υπογραφής που τίθενται σε ιδιωτικά έγγραφα. Οι εξουσιοδοτήσεις ως ανήκοντες στην κατηγορία των δημοσίων εγγράφων, υπόκεινται στην κατηγορία των δημοσίων εγγράφων που διαλαμβάνονται στο άρθρο 1 της Σύμβασης και ως εκ τούτου χρήζουν επισημείωσης, η οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της Σύμβασης χορηγείται από τις αρχές που έχουν ορισθεί για το σκοπό αυτό.

Εφόσον λοιπόν τα δημόσια έγγραφα που αναφέρονται στο ανωτέρω άρθρο, φέρουν την επισημείωση -Apostille- γίνονται δεκτά μεταξύ του Κράτους που τα έχει συντάξει και των Κρατών-Μελών της Σύμβασης που δεν έχουν προβάλλει αντίρρηση κατά της προσχωρήσεως του Κράτους αυτού στη Σύμβαση (άρθρο 12). Στην προκειμένη περίπτωση η εξουσιοδότηση η οποία έχει συνταχθεί σε Κράτος - Μέλος της Σύμβασης (στη Γαλλία ) για να γίνει δεκτή στη χώρα μας πρέπει να φέρει την επισημείωση. Για τα Κράτη τα οποία δεν έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση ισχύει η Προξενική θεώρηση.

Συνημμένα : Ένα (1).                                              Η Γενική Διευθύντρια
Κοινοποίηση :                                                      Σταυρούλα Καραμπάτσου
Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Οργάνωσης
και Διαδικασιών
Διεύθυνση Σχέσεων Κράτους-Πολίτη
Τμήμα Προστασίας Πολιτών
Βασ. Σοφίας 15
Τ.Κ. 10674 ΑΘΗΝΑ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ
ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ
ΧΑΓΗΣ
ΑΓΙΟΣ ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΓΡΕΝΑΔΙΝΕΣ
ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
ΑΛΒΑΝΙΑ                (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ)
ΑΝΔΟΡΑ
ΑΝΤΙΓΚΟΥΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΤΑ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ΑΥΣΤΡΙΑ
ΒΕΛΓΙΟ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΓΚΡΕΝΑΔΑ
ΔΟΜΙΝΙΚΑ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ (ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ)
ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
ΕΛΒΕΤΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΣΘΟΝΙΑ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ
ΙΑΠΩΝΙΑ
ΙΝΔΙΑ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
ΙΣΛΑΝΔΙΑ
ΙΣΠΑΝΙΑ
ΙΣΡΑΗΛ
ΙΤΑΛΙΑ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
ΚΙΝΑ (ΜΟΝΟ Η ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΚΑΟ)
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
ΚΡΟΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΟΣ
ΛΕΣΟΤΟ
ΛΕΤΟΝΙΑ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
ΛΙΒΕΡΙΑ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
ΜΑΛΑΟΥΙ
ΜΑΛΤΑ
ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ
ΜΕΞΙΚΟ
ΜΟΝΑΚΟ
ΜΠΑΡΜΠΑΝΤΟΣ
ΜΠΑΧΑΜΕΣ
ΜΠΕΛΙΖΕ
ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ
ΜΠΡΟΥΝΕΪ ΝΤΑΡΟΥΣΑΛΑΜ
ΝΑΜΙΜΠΙΑ
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
ΝΗΣΙΑ ΚΟΥΚ
ΝΗΣΙΑ ΜΑΡΣΑΛ
ΝΙΟΥΕ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΟΝΔΟΥΡΑ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΠΑΝΑΜΑΣ
ΠΟΛΩΝΙΑ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΣΑΪΝΤ ΚΙΤΣΚΑΙΝΕΒΙΣ
ΣΑΜΟΑ
ΣΑΝΤΑ ΛΟΥΤΣΙΑ
ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
ΣΕΥΧΕΛΛΕΣ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
ΣΟΥΑΖΙΛΑΝΔΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
ΣΟΥΡΙΝΑΜ
ΤΟΓΚΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΡΙΝΙΝΤΑΝΤ ΚΑΙ ΤΟΜΠΑΓΚΟ
ΤΣΕΧΙΑ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
ΦΙΤΖΙ