Ανακοίνωση Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. με αριθμ.πρωτ.152/3-8-2023 - Συνάντηση εκπροσώπων της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ.Γεώργιο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό κ.Ιωάννη Μπούγα

sima_sesse                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-

                             ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

            Αθήνα, 3 Αυγούστου 2023

            Αριθμ. πρωτ. 152

                                           ΠΡΟΣ

                                                                                            Όλους τους συμβολαιογράφους

                                                                                            της χώρας

Ταχ.Δ/νση       : Γ. Γενναδίου 4 - Τ.Κ.106 78, Αθήνα

Τηλέφωνα       : 210-3307450,60,70,80,90

FAX               : 210-3848335

E-mail            : notaries@notariat.gr

 

ΘΕΜΑ: Συνάντηση εκπροσώπων της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γεώργιο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό κ. Ιωάννη Μπούγα

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023, συνάντηση των εκπροσώπων της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη και με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα.

Στην ως άνω συνάντηση συζητήθηκε ο εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με αιχμή την επιτάχυνση της απονομής της, με την αφαίρεση δικαστικής ύλης από Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία και μεταφοράς της σε νομικούς, όπως π.χ. η τυχόν ανάληψη από τον Έλληνα Συμβολαιογράφο αρμοδιοτήτων που έχουν σχέση με τις συναινετικές προσημειώσεις-σύσταση υποθηκών, την εξάλειψη υποθηκών και προσημειώσεων, τις διαταγές πληρωμής, την έκδοση κληρονομητηρίου, τη δημοσίευση διαθηκών, το Μητρώο Διαθηκών. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της τροποποίησης του Κώδικα Συμβολαιογράφων και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης επεσήμανε την ανάγκη υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων από την Ελληνική Συμβολαιογραφία σχετικών με τα άρθρα του Κώδικα που χρήζουν άμεσης  βελτίωσης.

 Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας ο Πρόεδρος της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε και του Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ., κ. Γεώργιος Ρούσκας, ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε., κ. Δημήτριος Τζίμας, ο Γενικός Γραμματέας του Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ., κ. Θεόδωρος Χαλκίδης, και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ., κα Χριστίνα Μάνδρου.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ρούσκας