Ανακοίνωση Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. με αριθμ.πρωτ.502/20-11-2019 - Έκθεση συμβολαιογραφικών πράξεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

sima_sesse                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2019

          Αριθμ. Πρωτ. 502

                                        ΠΡΟΣ

                                        Όλους τους Συμβολαιογράφους

                                                                                         της χώρας

Ταχ.Δ/νση     : Γ. Γενναδίου 4 - Τ.Κ.106 78, Αθήνα

Τηλέφωνα     : 210-3307450,60,70,80,90

FAX              : 210-3848335

E-mail          : notaries@notariat.gr

Πληροφορίες : Ελένη Κοντογεώργου

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το Συμβούλιο των Συμβολαιογραφιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CNUE), στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής του και σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διοργάνωσε για πρώτη φορά έκθεση με τίτλο «Europa Enacted» και θέμα την ιστορία της Ευρώπης μέσα από συμβολαιογραφικές πράξεις, η οποία φιλοξενήθηκε από 11-11-2019 έως και 15-11-2019 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο χώρο ακριβώς απέναντι από την αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Στην έκθεση συμμετείχαν με εκθέματα δεκαεπτά από τις είκοσι δύο συμβολαιογραφίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για αιώνες, οι συμβολαιογράφοι υπήρξαν προνομιούχοι μάρτυρες της ιστορίας. Οι πράξεις τους περιέχουν πραγματικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτουν μία ιστορία, ένα γεγονός ή μία κοινωνική πραγματικότητα. Από διαθήκες μέχρι αγοραπωλησίες, από γαμικά σύμφωνα μέχρι συστάσεις εταιρειών ή ιδρυμάτων, οι λέξεις, οι εικόνες και οι διηγήσεις που περιέχονται στα έγγραφα αυτά ποτέ δεν παύουν να αποκαλύπτουν μοναδικές στιγμές της ζωής.

Στην έκθεση «Europa Enacted» παρουσιάζονται συμβολαιογραφικές πράξεις μεγάλης ιστορικής αξίας, που έχουν διασωθεί στα εθνικά αρχεία. Από τον 13ο έως και 20ο αιώνα, οι πράξεις αυτές αποτυπώνουν τον πλούτο της ευρωπαϊκής κληρονομιάς.

Ο συμβολαιογράφος είναι το νήμα της συλλογικής μνήμης της Ευρώπης μέσα στους αιώνες. Δυνάμει της εξουσίας που του έχει εκχωρηθεί από το Κράτος, ο συμβολαιογράφος συλλέγει και αποτυπώνει αμερόληπτα, σύμφωνα με το νόμο, τις βουλήσεις των μερών. Εξασφαλίζει ότι κάποια γεγονότα δεν θα ξεχαστούν ποτέ και ότι οι συμφωνίες που καταρτίστηκαν ενώπιόν του θα τηρούνται και θα εκτελούνται. Ο συμβολαιογράφος παρακολουθεί και ακολουθεί τις πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό παρουσιάζονται στην έκθεση και τα ψηφιακά εργαλεία των συμβολαιογράφων, με τα οποία παρέχουν σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες προς τους πολίτες – πελάτες τους, αλλά και το Κράτος.

Την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019, τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης αυτής, παρουσία της Ευρωβουλευτού κ. Angelika Niebler (Γερμανία, EPP), υπό την αιγίδα της οποίας τελεί η έκθεση. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών-μελών, καθώς και από τις είκοσι δύο συμβολαιογραφίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους παριστάμενους χαιρέτισαν οι κ.κ. Pierre-Luc Vogel, Πρόεδρος του CNUE, Jens Bormann, Πρόεδρος της Γερμανικής Συμβολαιογραφίας και Thierry Thomas, επιμελητής της έκθεσης.

Η Ευρωβουλευτής κ. Angelika Niebler επισήμανε στην εναρκτήρια ομιλία της ότι: «Σε έναν όλο και περισσότερο συνδεδεμένο και ψηφιοποιημένο κόσμο, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη είναι σημαντικά προσόντα, και επομένως, είμαι πεπεισμένη ότι οι συμβολαιογράφοι θα διατηρήσουν το μοναδικό τους καθεστώς, εάν είναι ανοικτοί προς τις νέες τεχνολογίες και έτοιμοι να προσαρμόσουν κατάλληλα τις καθημερινές δραστηριότητές τους», ενώ ο Πρόεδρος του CNUE κ. Pierre-Luc Vogel δήλωσε: «Ο σκοπός μας με την έκθεση «Europa Enacted» δεν ήταν μόνο να φωτίσουμε την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας. Θέλουμε επίσης να δείξουμε την ικανότητά μας να προσβλέπουμε στο μέλλον αγκαλιάζοντας την τεχνολογία. Η ιστορία μας δεν μάς απαλλάσσει από την ανάγκη εξέλιξης, αλλά, αντιθέτως, δημιουργεί ισχυρές υποχρεώσεις για μας σε σχέση με τις προσδοκίες των πελατών μας (…). Γι’ αυτό και οργανώσαμε την πρώτη έκδοση (sic) των Βραβείων Καινοτομίας του CNUE, τα οποία επιβραβεύουν τις πιο αναπτυγμένες τεχνολογικά συμβολαιογραφίες».

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθησαν από την ελληνική συμβολαιογραφία ο Πρόεδρος της και Αντιπρόεδρος του CNUE κ. Γεώργιος Ρούσκας, η Αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου κ. Ελένη Κοντογεώργου, ο Γενικός Γραμματέας του ιδίου Συλλόγου κ. Θεόδωρος Χαλκίδης, η Ταμίας του κ. Ευτυχία Καραστάθη, το μέλος του Δ.Σ. κ. Μηνάς Σεφεριάδης, καθώς επίσης η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης κ. Αικατερίνη Καρακάση-Μπάτζιου μετά της  κ. Σοφίας Μουρατίδου (συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Συμβολαιογραφικών Μελετών – I.R.E.N.E). Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Νικόλαος Ανδρουλάκης και Στέλιος Κυμπουρόπουλος, καθώς και Κύπριοι Ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον κ. Λευτέρη Χριστοφόρου.

Ο Πρόεδρος του CNUE  κ. Pierre-Luc Vogel ανακοίνωσε τους νικητές των Βραβείων Καινοτομίας (Innovation Prizes), που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά. Ειδικότερα απονεμήθηκαν:

  • Special Prize in Company Law στις Συμβολαιογραφίες της Γερμανίας και της Αυστρίας (για τα ηλεκτρονικά συστήματα σύστασης εταιρειών).
  • Prize for Administrative Services στην Ουγγρική Συμβολαιογραφία (για την ηλεκτρονική διαταγή πληρωμής).
  • Client Relations Prize στη Βελγική Συμβολαιογραφία (για την εφαρμογή “Biddit” – ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών ακινήτων).
  • Notary Services Prize στην Ιταλική Συμβολαιογραφία (για το πρόγραμμα “NotaioSmart” – σύστημα δημιουργίας «έξυπνων» συμβολαίων).
  • Special Prize of the Presidency στη Μαλτέζικη Συμβολαιογραφία (για το πρόγραμμα “Notarypedia”, που στοχεύει στο να κάνει τη γνώση που υπάρχει στα εθνικά αρχεία περισσότερο προσβάσιμη και αναζητήσιμη σε ερευνητές και κοινούς πολίτες).

Ευχαριστούμε για την εξαιρετική συμμετοχή της ελληνικής συμβολαιογραφίας την κ. Ελένη Κοντογεώργου, Αντιπρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου για την συλλογή και επιμέλεια των συμβολαιογραφικών πράξεων και τη συγγραφή των συνοδευτικών κειμένων, και την κ. Παρασκευή Αθανασέκου, υπάλληλο του Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ. για τη μετάφρασή τους.

 

Μπορείτε να αναζητήσετε τα εκθέματα στον ιστότοπο «https://www.notariesofeurope-exhibition.eu». Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της έκθεσης στην αγγλική και γαλλική γλώσσα. Επισημαίνεται ότι η έκθεση θα περιοδεύσει στα 22 κράτη-μέλη του CNUE και στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί κατόπιν συνεννοήσεως με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το μήνα Οκτώβριο 2020,  στο πλαίσιο ευρύτερης έκθεσης για την Ελληνική Συμβολαιογραφία.

         

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ρούσκας

(Το πρόγραμμα της έκθεσης στην αγγλική και γαλλική γλώσσα βρίσκεται στη μορφή .pdf)